Ρεσάλτο Χούθι σε πλοίο: Μασκοφόροι με Καλάσνικοφ αποβιβάζονται από ελικόπτερο στο κατάστρωμα

Ρεσάλτο Χούθι σε πλοίο: Κινηματογραφικό ρεσάλτο των ανταρτών Χούθι σε ισραηλινό φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Ρεσάλτο Χούθι σε πλοίο: Μασκοφόροι με Καλάσνικοφ αποβιβάζονται από ελικόπτερο στο κατάστρωμα


Από το περασμένο Σάββατο έχει να εκπέμψει σήμα ο αναμεταδότης του ισραηλινού φορτηγού πλοίου “Galaxy Leader”, μετά την κατάληψή του από πειρατές-αντάρτες Χούθι της Υεμένης, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε βίντεο που έδωσαν οι Χούθι στη δημοσιότητα καταγράφεται το ρεσάλτο στο πλοίο, το οποίο φέρεται να διαχειρίζεται μια εταιρεία που ανήκει εν μέρει στον βρετανο-ισραηλινό επιχειρηματία Αβραάμ Ραμί Ουνγκάρ. Στις εικόνες διακρίνονται μασκοφόροι οπλισμένοι μεταξύ άλλων με Καλάσνικοφ να αποβιβάζονται από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του “Galaxy Leader”, και να προσεγγίζουν τη γέφυρα του φορτηγού αναγκάζοντας τον καπετάνιο να αλλάξει πορεία.

Σύμφωνα με το marinetraffic, το φορτηγό πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ινδία όταν το κατέλαβαν τα μέλη των Χούθι μαζί με το πλήρωμά του. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιίτική πολιτοφυλακή της Υεμένης θα στοχοθετήσει τώρα όλα τα πλοία που φέρουν ισραηλινή σημαία, που ανήκουν σε ισραηλινές εταιρείες ή τα οποία διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για ένα «πολύ σοβαρό περιστατικό με παγκόσμια εμβέλεια» και τόνισε ότι ΔΕΝ επρόκειτο για ισραηλινό πλοίο, ούτε επιβαίνουν σε αυτό Ισραηλινοί πολίτες, ενώ το πλήρωμα αποτελείται από Ουκρανούς, Βούλγαρους, Φιλιππινέζους, Ρουμάνους και Μεξικανούς.

Ωστόσο, οι Χούθι είπαν ότι η κατάληξη του πλοίου ήταν μια απάντηση στις «αποτρόπαιες πράξεις εναντίον των Παλαιστινίων αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη». Το μήκους περίπου 190 μέτρων“Galaxy Leader” ναυπηγήθηκε το 2002 και φέρει σημαία των νησιών Μπαχάμες. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι η επίθεση στο εμπορικό πλοίο ήταν μια «πράξη ιρανικού τρόμου», αν και το Ιράν αρνείται κάθε εμπλοκή. Οι Χούθι χρηματοδοτούνται από το καθεστώς των ιρανών μουλάδων και εκπαιδεύονται από στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι Χούθι μετέφεραν το Galaxy Leader σε λιμάνι της Υεμένης

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του φορτηγού πλοίου οι πειρατές Χούθι οδήγησαν το “Galaxy Leader” στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης. Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η Galaxy Maritime Ltd, εγγεγραμμένη στη βρετανική Νήσο του Μαν, έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με το πλήρωμα. «Η εταιρεία, ως ναυτιλιακή επιχείρηση, δεν θα σχολιάσει περαιτέρω την πολιτική ή γεωπολιτική κατάσταση», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της. Το φορτηγό πλοίο έχει ναυλώσει η ιαπωνική Nippon Yusen. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές του καταγγέλλουν τους Χούθι για «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας διέλευσης για τον παγκόσμιο στόλο» και τονίζουν ότι η κατάληξη του “Galaxy Leader” συνιστά «σοβαρή απειλή για το διεθνές εμπόριο». «Το βασικό μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των 25 μελών του πληρώματος που κρατούνται αυτή τη στιγμή από τους δράστες αυτής της εγκληματικής πράξης», συμπλήρωσε η Galaxy Maritime.

Ερυθρά Θάλασσα: Πλοία αλλάζουν πορεία μετά την κατάληψη του Galaxy Leader από τους Χούθι

Στο μεταξύ δύο πλοία που διαχειρίζεται η Νippon Yusen, η ίδια ιαπωνική εταιρεία που ελέγχει το “Galaxy Leader”, το Glovis Star και το Hermes Leader, άλλαξαν πορεία πλεύσης την Κυριακή. Το Hermes Leader επρόκειτο να περάσει νοτίως της Υεμένης, όμως μετά το ρεσάλτο των πειρατών-ανταρτών Χούθι στο “Galaxy Leader” το πλοίο γύρισε προς τα πίσω με νέο προορισμό το λιμάνι Χαμπάτοτα της Σρι Λάνκα. Το Glovis Star παρέμεινε για αρκετές ώρες σε αναμονή στην Ερυθρά Θάλασσα πριν συνεχίσει το ταξίδι του.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το Τόκιο απευθύνει έκκληση στους Χούθι και ζητά τη βοήθεια των Αρχών της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν και του Ιράν για την ταχεία απελευθέρωση του φορτηγού πλοίου και του πληρώματός του.