Ερντογάν ενόψει συνάντησης με Μητσοτάκη: Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Ελλάδα με διάλογο

Σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του στο Βερολίνο μίλησε στο ταξίδι της επιστροφής στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια εκ των ερωτήσεων να αφορά την Ελλάδα.Η ερώτηση περιστρεφόταν γύρω από την τελευταία τετ α τετ συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου και τη νέα συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό.Το ραντεβού ήταν κανονικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ωστόσο αποφασίσθηκε να γίνει στην Αθήνα.Ετσι, η επίσκεψη Ερντογάν, συνοδεία 9 υπουργών της κυβέρνησής του λαμβάνει μια πιο επίσημη μορφή και η τετ α τετ συνάντηση θεωρείται σημαντική στο πλαίσιο της νέας σελίδας που φαίνεται ότι έχει γυρίσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από ηρεμία ύστερα από την ξαφνική κλιμάκωση του καλοκαιριού του 2020, αλλά και την οξεία ρητορική της τουρκικής πλευράς που ακολούθησε.Ερντογάν: Αν αποκλείσουμε τρίτες χώρες, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμεΡώτησε συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με το τουρκικό ntv.com.tr: «Μετά τη συνάντηση μαζί σας, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση λέγοντας: "Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη". Θα μεταβείτε στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξουν αιφνιδιαστικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεργασία;».Με τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά: «Θα μιλήσουμε γι' αυτά στη διάσκεψη συνεργασίας που θα πραγματοποιήσουμε. Ελπίζω ότι θα συμβεί ακριβώς όπως είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Η ελπίδα μου είναι ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες της περιοχής, είναι απολύτως φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως περιφερειακές χώρες, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες, οι οποίες προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε». 

Ερντογάν ενόψει συνάντησης με Μητσοτάκη: Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Ελλάδα με διάλογοΣε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του στο Βερολίνο μίλησε στο ταξίδι της επιστροφής στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια εκ των ερωτήσεων να αφορά την Ελλάδα.

Η ερώτηση περιστρεφόταν γύρω από την τελευταία τετ α τετ συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου και τη νέα συνάντηση που θα έχει με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Το ραντεβού ήταν κανονικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, ωστόσο αποφασίσθηκε να γίνει στην Αθήνα.

Ετσι, η επίσκεψη Ερντογάν, συνοδεία 9 υπουργών της κυβέρνησής του λαμβάνει μια πιο επίσημη μορφή και η τετ α τετ συνάντηση θεωρείται σημαντική στο πλαίσιο της νέας σελίδας που φαίνεται ότι έχει γυρίσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από ηρεμία ύστερα από την ξαφνική κλιμάκωση του καλοκαιριού του 2020, αλλά και την οξεία ρητορική της τουρκικής πλευράς που ακολούθησε.

Ερντογάν: Αν αποκλείσουμε τρίτες χώρες, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε

Ρώτησε συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με το τουρκικό ntv.com.tr: «Μετά τη συνάντηση μαζί σας, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έκανε μια δήλωση λέγοντας: "Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη". Θα μεταβείτε στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξουν αιφνιδιαστικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων και τη συνεργασία;».

Με τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά: «Θα μιλήσουμε γι' αυτά στη διάσκεψη συνεργασίας που θα πραγματοποιήσουμε. Ελπίζω ότι θα συμβεί ακριβώς όπως είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Η ελπίδα μου είναι ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες της περιοχής, είναι απολύτως φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως περιφερειακές χώρες, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες, οι οποίες προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε».