Εμφανίστηκε Μυοκάστορας στην περιοχή της Αρωγής

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας- και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ ενημερώθηκε από κατοίκους για την παρουσία Μυοκάστορα στην περιοχή της Αρωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Ο Μυοκάστορας είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό της Νότιας Αμερικής. Μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του. H εμφάνισή του σε υγροτόπους της ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Εμφανίστηκε Μυοκάστορας στην περιοχή της Αρωγής


κάστορας

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας- και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ ενημερώθηκε από κατοίκους για την παρουσία Μυοκάστορα στην περιοχή της Αρωγής στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Ο Μυοκάστορας είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό της Νότιας Αμερικής.

Μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του.

H εμφάνισή του σε υγροτόπους της Ελλάδας σχετίζεται με την απόδραση ή απελευθέρωση ορισμένων ατόμων από εκτροφεία και την προσαρμογή τους στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών καιυγρότοποι ).

Είναι κυρίως φυτοφάγο ζώο, τρέφεται με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, αλλά όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αναζητήσει την τροφή του σε αγροτικές καλλιέργειες και σε φωλιές πουλιών στο έδαφος ή σε καλαμιώνες, καθώς τρέφεται και με τα αυγά τους

Η παρουσία του Μυοκάστορα σε προστατευόμενες περιοχές αποτελεί απειλή για την βιοποικιλότητα, αλλά και για την τοπική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τον μυοκάστορα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους εισβολείς. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εισβλητικών ειδών στη βιοποικιλότητα απαιτεί́ται παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευσή τους, μακροπρόθεσμος έλεγχος και λήψη μέτρων περιορισμού́ των συνέπειων τους.

Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμη είναι η βοήθεια των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν παρατηρήσεις ή καταγραφές Μυοκάστορα.

www.ertnews.gr