Αλεξανδρούπολη: Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη

Η Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη (1923-2023), είναι το θέμα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριου  που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στις δυο χώρες, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί στην Αλεξανδρούπολη . Το συνέδριο διοργανώνει η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και πραγματοποιείται ... Περισσότερα www.ertnews.gr

Αλεξανδρούπολη: Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη


ΣΥΝΕΔΡΙΟ_page-0001

Η Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών στην τέχνη (1923-2023), είναι το θέμα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριου  που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στις δυο χώρες, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί στην Αλεξανδρούπολη .

Το συνέδριο διοργανώνει η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και πραγματοποιείται στα  πλαίσια των εορτασμών των 50 ετών από την ίδρυση του Δ.Π.Θ. (1973-2023).

Η πρωτοτυπία του  συνεδρίου όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ Θανάσης Κούγκουλος Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ , οφείλεται πρώτον στο γεγονός ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται ένα συνέδριο επικεντρωμένο στο ζήτημα της Τέχνης σε Ελλάδα  και Τουρκία και δεύτερον στο χώρο διεξαγωγής του που είναι η Αλεξανδρούπολη και όχι  η Κομοτηνή που αποτελεί και την έδρα της σχολής.

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης έγινε επειδή  η πόλη έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο και από την άλλη είναι πολύ ανοιχτή στα οικονομικά δεδομένα που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία από τους Τούρκους τουρίστες .

Το συνέδριο επισήμανε ο κ Κούγκουλος δικαιώνει και την μνήμη του Πολυτεχνείου «γιατί  είναι μια γέφυρα ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους επιστήμονες που κοιτούν την πολύ πικρή ιστορία της ανταλλαγής όχι στο επίπεδο της Ιστορίας ή της πολιτικής που χωρίζει τους δυο λαούς αλλά στο επίπεδο της Τέχνης.»

Θανάσης Κούγκουλος Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ

Στο συνέδριο συμμετέχουν 47 πανεπιστημιακοί, ερευνητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές, διδάκτορες, καλλιτέχνες, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, την Αγγλία και τη Σλοβενία. Οργανώνονται 10 συνεδρίες με 46 επιστημονικές ανακοινώσεις από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 09.00 έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 13.30  (Αίθουσα «Αλέξανδρος Κρήτης»). Τα θέματα των συνεδριών είναι: Παιδική Λογοτεχνία, Νεοελληνική Πεζογραφία, Τουρκική Πεζογραφία, Λαογραφία, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Μουσεία, Φορητές εικόνες και ιερά κειμήλια από την Ανατολική Θράκη, Σύγκριση ελληνικής και τουρκικής λογοτεχνίας, Graphic Novel, Φωτογραφία και Κινηματογράφος, Ταυτότητα και Μνήμη (Λογοτεχνία, Χορός, Ζωγραφική, Μουσική, Μνημεία) και Μουσεία και Εκθέσεις της Ανταλλαγής

Το συνέδριο πραγματοποιείται το διάστημα 17-19 Νοεμβρίου  στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης (παραλία της πόλης απέναντι από τον Φάρο). Το συνδιοργανώνουν / υποστηρίζουν οι: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης/ΔΠΘ.

Παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου:

α. Αίθουσα «Αρμονία»: Προβολή ελληνικών και τουρκικών ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για την Ανταλλαγή των πληθυσμών

β. Φουαγιέ Νομαρχείου: Δύο εκθέσεις: I. Πρόσφυγες 1922-1923: αρχειακά τεκμήρια από τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ν. Έβρου. II. Εμείς ως «Άλλος»: μια εικαστική αναπαράσταση της Ανταλλαγής των πληθυσμών (Επιμέλεια: Συμεών Χατζηλίδης).

www.ertnews.gr